During revision, students quickly go through Extra Questions for Class 9 Maths and Ganita Manjari Class 9 Maths Chapter 6 Measuring Space Perimeter and Area Important Extra Questions and Answers for clarity.
Class 9 Measuring Space Perimeter and Area Extra Questions
Extra Questions of Measuring Space Perimeter and Area
Class 9 Maths Chapter 6 Extra Questions
Measuring Space Perimeter and Area Class 9 Short Question Answer
Question 1.
The base of an isosceles triangle is 10 cm and one of its equal sides is 13 cm. Find its area using Heron’s formula.
Solution:
We have a = 10 cm, b = 13 cm, c = 13 cm
∴ s = \(\frac{a+b+c}{2}=\frac{10+13+13}{2}=\frac{36}{2}\) = 18 cm
Thus, area of A = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
= \(\sqrt{18(18-10)(18-13)(18-13)}\)
= \(\sqrt{18 \times 8 \times 5 \times 5}=\sqrt{9 \times 2 \times 2 \times 4 \times 5 \times 5}\)
= 3 × 2 × 2 × 5
= 60 cm2
Question 2.
In the given figure, a square of diagonal 8 cm is inscribed in a circle. Find the area of shaded region.
Solution:
Let the side of the square be a cm.
So, radius of the circle, r = OA = \(\frac{AC}{2}\)
⇒ r = \(\frac{8}{2}\) = 4 cm

So, in right angled ∆ABC
AB2 + BC2 = AC2
⇒a2 + a2 = 82
⇒ 2a2 = 64
⇒ a2 = \(\frac{64}{2}\)
⇒ a2 = 32
Area of shaded part = Area of circle – Area of square
= πr2 – a2 = \(\frac{22}{7}\) × 4 × 4 – 32
= 16\(\left[\frac{22}{7}-\frac{2}{1}\right]\) = 16\(\left[\frac{22-14}{7}\right]\)
= \(\frac{16 \times 8}{7}=\frac{128}{7}\)
Area of shaded region = 18\(\frac{2}{7}\) cm2
Question 3.
In the given figure, arcs are drawn by taking vertices A, B and C of an equilateral triangle of side 10 cm to intersect the sides BC, CA and AB at their respective mid points D, E and F respectively. Find the area of the shaded region. (Use π = 3.14)

Solution:
From the given figure, area of the shaded part is equal to the sum of areas of three sectors at points A, B and C. As ∆ABC is equilateral triangle of side 10 cm and radius of the sector is half of the side. All the three sectors are identical.
Angle of the sector, θ = 60°
Radius of each sector (r) = \(\frac{10}{2}\) = 5 cm
∴ Area of shaded part = 3 × (Area of sector)
= \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{1}{2}\)
= 1.57 × 25 = 39.25 cm2
Hence, the required area is 39.25 cm2.
![]()
Question 4.
In the given figure, calculate the area of shaded portion.

Solution:
In right ∆PSQ, by Baudhayana-Pythagoras theorem
PQ2 = PS2 + SQ2 = (12)2 + (16)2
= 144 + 256 = 400 cm2
⇒ PQ = \(\sqrt{400}\) cm = 20 cm
Now a = 20 cm, b = 48 cm and c = 52 cm
s = \(\frac{a+b+c}{2}=\frac{20+48+52}{2}\)
= \(\frac{120}{2}\)cm = 60 cm
Thus, area of ∆PQR = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
= \(\sqrt{60(60-20)(60-48)(60-52)}\)
= \(\sqrt{60 \times 40 \times 12 \times 8}\)
= \(\sqrt{3 \times 20 \times 20 \times 2 \times 3 \times 4 \times 4 \times 2}\)
= 3 × 20 × 2 × 4
= 480 cm2
Area of right APSQ = \(\frac{1}{2}\) × QS × PS = \(\frac{1}{2}\) × 16 × 12 = 96 cm2
∴ Area of shaded portion in the given figure
= 480 cm2 – 96 cm2 = 384 cm2.
Question 5.
Four decorative lights are fixed at four points on the boundary of a circular stage. The lengths of wires joining consecutive lights are 6 m, 8 m, 10 m, and 12 m. Find the area enclosed by the wires.
Solution:
Since all four points lie on a circle, the quadrilateral formed is cyclic.
Given, a = 6m, b = 8 m, c = 10 m, and d = 12 m.
Semi-perimeter, (s) = \(\frac{6+8+10+12}{2}\) = 18 m
Using Brahmagupta’s formula we have,
Area = \(\sqrt{(18-6)(18-8)(18-10)(18-12)}\)
= \(\sqrt{12 \times 10 \times 8 \times 6}=\sqrt{5760}\)
∴ Area ≈ 75.89 m2
Question 3.
Find the difference of the areas of a sector of angle 120° and its corresponding major sector of a circle of radius 21 cm.

Solution:
For minor sector
r= 21 cm, θ, = 120°
For major sector
r = 21 cm,
θ2 = 360 – 120° = 240°
Difference in areas of major and minor sectors
= \(\frac{\pi r^2}{360^{\circ}}\)(θ2 – θ1) [∵ r1 = r2 = r]
= \(\frac{22 \times 21 \times 21}{7 \times 360^{\circ}}\)
= \(\frac{22 \times 21 \times 21 \times 120^{\circ}}{7 \times 360^{\circ}}\)
= 462 cm2
Hence, the difference in areas of major and minor sectors of given circle is 462 cm2.
Question 4.
Calculate the area other than the area common between two quadrants of the circles of radius 16 cm each, which is shown as the shaded region in the figure.

Solution:
Area of sector ADB


∴ Area of the shaded region-I
[Area of the sector ADB] – [Area of the sector ADB]
= 256 cm2 – \(\frac{1408}{7}\)cm2
= \(\frac{1792-1408}{7}\)cm2
= \(\frac{384}{7}\)cm2
Similarly, the area of the shaded region-II = \(\frac{384}{7}\)cm
Total area of the shaded region
= [Area of shaded region-I] + [Area of shaded region-II]
= \(\frac{384}{7}\)cm2 + \(\frac{384}{7}\)cm2
= \(\frac{768}{7}\)cm
![]()
Question 5.
PQRS is a square land of side 28 m. Two semi-circular grass covered postions are to be made on two of its opposite sides as shown in the figure. How much area will be left uncovered? [Take π = \(\frac{22}{7}\)]

Solution:
Side of the square = 28 m
∴ Area of the square PQRS = 28 × 28 m2
Diameter of a semi-circle = 28 m
Radius of a semi-circle =14 m
:. Area of semi-circIe= \(\frac{1}{2}\)πr2 = \(\frac{1}{2} \times \frac{22}{7}\) × 14 × 14
= 22 × 14 m2
= 308 cm2
⇒ Area of both the semi-circles = 2 × 308 m2 = 616 m2
∴ Area of the square left uncovered= (28 × 28) – 616 m2
= 784 – 616 m2
= 168 m2
Question 6.
To warn ships for underwater rocks, a lighthouse spreads a red coloured light over a sector of angle 80° to a distance of 16.5 km. Find the area of the sea over which the ships are warned. (Use n = 3.14)
Solution:
Here, Radius (r) = 16.5 km
Sector angle (θ) = 80°
∴ Area of the sea surface over which the ships are warned

= 189.97 km2
Question 7.
A round table cover has six equal designs as shown in Fig. If the radius of the cover is 28 cm, find the cost of making the designs at the rate of ₹ 0.35 per cm2. (Use √3 = 1.73)
Solution:
Here, r = 28 cm
Since, the circle is divided into six equal sectors.
∴ Sector angle θ = \(\frac{1}{2}\) = 60°.
∴ Area of the sector with 0 = 60° and r = 28 cm
= \(\frac{60}{360} \times \frac{22}{7}\) × 28 × 28 cm2
= \(\frac{44 \times 28}{3}\) cm2
=410.67 cm2 …(i)

Now, area of 1 design = Area of segment APB
= Area of sector – Area of ΔAOB …(ii)
In A AOB, ∠AOB = 60°, OA = OB = 28 cm
∴ ∠OAB = 60° and ∠OBA = 60°
⇒ ΔAOB is an equilateral triangle.
⇒ AB = AO = BO
⇒ AB = 28 cm
Area of ΔAOB = \(\frac{1}{2}\) × 28 × 28 4
= 196√3
= 196 × 1.73
= 339.08 cm2 …(iii)
Now, from (i), (ii) and (iii), we have:
Area of segment APB = 410.67 cm2 – 339.08 cm2
= 71.59 cm2
⇒ Area of 1 design = 71.59 cm2
∴ Area of the 6 equal designs = 6 × (71.59) cm2
= 429.54 cm2
Cost of making the design at the rate of ₹ 0.35 per cm2
= ₹ 0.35 × 429.54
= ₹ 150.339
Measuring Space Perimeter and Area Class 9 Long Question Answer
Question 1.
The perimeter of a right triangle is 144 cm and its hypotenuse measure 65 cm. Find the length of other sides and calculate its area. Verify the result using Heron’s formula.
Solution:
Let the other two sides be a cm and 6 cm
Then a2 + b2 = (65 )2
⇒ a2 + b2 = 4225
Also perimeter of triangle = 144 cm
⇒ a + b + 65 = 144 ⇒ a + b = 79
Squaring (ii), we get
(a + b)2 = (79)2
⇒ a2 + b2 + 2ab = 6241
⇒ 4225 + 2ab = 6241 [Using (i)]
⇒ 2ab = 2016
Also (a – b)2 = a2 + b2 – 2ab = 4225 – 2016 = 2209
⇒ a – b = \({\sqrt2209}\) = 47
Solving (ii) and (iii), we get a = 63 cm, b = 16 cm
∴ The other two sides arc 63 cm and 16 cm.
Area of triangle = \(\frac{1}{2}\) × b × a = \(\frac{1}{2}\) × 16 × 63 = 504 cm

Here a = 63 cm, b = 16cm, c = 65 cm.
s = \(\frac{63+16+65}{2}=\frac{1}{2}\) × 144 cm = 72 cm
Thus, Area of A = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
= \(\sqrt{72(72-63)(72-16)(72-65)}\)
= \(\sqrt{72 \times 9 \times 56 \times 7}\)
= \(\sqrt{8 \times 9 \times 9 \times 8 \times 7 \times 7}\)
= 8 × 9 × 7
= 504 cm2
Question 2.
The area of an equilateral triangle is 49√3 cm2. Taking each angular point as centre, circles are drawn with radius equal to half the length of the side of the triangle. Find the area of the triangle not included in the circles. [Take √3 = 1.73]
Solution:
Let the side of the equilateral triangle be a.

Area of ∆ABC = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × a2
49√3 = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\)a2
a2 = 49 × 4
a = 14 cm
Since each angle of an equilateral triangle = 60°
Area of a sector having θ as 60° and radius \(\frac{14}{2}\), 7 cm.
= \(\frac{60^{\circ}}{360^{\circ}} \times \frac{22}{7}\) × 7 × 7 cm2 = \(\frac{11 \times 7}{3}\)cm2
[Using area = \(\frac{\theta}{360^{\circ}}\) × πr2]
∴ Area of 3 sectors = 3\(\frac{1}{2}\)cm2 = 77 cm2
∴ Area of the shaded region
= (Area of equilateral ∆ABC) – (Area of 3 sectors)
= 49√3 – 11
= 84.77 – 77
= 7.77 cm2.
![]()
Measuring Space Perimeter and Area Class 9 Case Based Questions
Question 1.
A brooch is a small piece of jewellery which has a pin at the back so it can be fastened on a dress, blouse or coat.
Designs of some brooches are shown below. Observe them.

Design A: Brooch A is made with silver wire in the form of a circle with diameter 28 mm. The wire used for making 4 diameters which divide the circle into 8 equal parts. Design B: Brooch B is made two colours: Gold and silver. Outer part is made with Gold. The circumference of silver part is 44 mm and the gold part is 3 mm wide everywhere.
(i) Find the total length of silver wire required to make design A.
(ii) What is the area of each sector of the brooch in design A?
(iii) Find the area of golden part in the brooch in design B.
OR
A boy is playing with brooch B. He makes a revolution with it along its edge. How many complete revolutions must it take to cover 80π mm?
Solution:
Diameter of the circle is 28 mm.
∴ Radius (r) = \(\frac{28}{2}\) = 14 mm
The total length of silver wire required to make design A
= 2πr + 4d
= 2 × \(\frac{22}{7}\) × 14 mm + 4 × 28 mm
= 88 + 112
= 200 mm
(ii) The area of each sector of the brooch in design A.
= \(\frac{1}{8}\)πr2
= \(\frac{1}{8} \times \frac{22}{7}\) × (14)2
= 77 mm2
(iii) Circumference = 2πr
So, for the silver part in design B,
44 mm = 2 × \(\frac{22}{7}\) × r
⇒ r = 44 × \(\frac{7}{2 \times 22}\)
= 7 mm
So, for the gold part in design B,
R = r + 3 = 10 mm
Hence, the difference of areas of golden and silver parts
= π(R2 – r2) = π( 100 – 49)
= 51 π mm
OR
Circumference of outer circle
= 2πR = 2π × 10
= 20n mm
The number of complete revolutions that brooch B must make to cover 80π mm
= \(\frac{80 \pi}{20 \pi}\) = 4
Measuring Space Perimeter and Area Class 9 Competency Based Questions
Question 1.
The area of trapezium ABCD is 352 cm2. Length of side BC is 10 cm. The distance between parallel sides is 19 cm and one of the parallel sides is 19 cm, the perimeter of isosceles AEBC is

(a) 22 cm
(b) 23 cm
(c) 26 cm
(d) 24 cm
Solution:
Let the other parallel side be x cm.
∴ Area of trapezium = – (sum of ∥ sides) × height
⇒ 352 = \(\frac{1}{2}\) × (19 + x) × 16
⇒ 19 + x = \(\frac{352 \times 2}{16}\) = 44
⇒ x = 44 – 19 = 25 cm
∴ EB = AB – AE = 25 – 19 = 6 cm
So, perimeter of AEBC = EB + BC + CE = 6 + 10 + 10
= 26 cm.
Hence, (c) is the correct answer.
Question 2.
If every side of a triangle is doubled, then increase in area of the triangle is
(a) (√2 × 100)%
(b) 200%
(c) 300%
(d) 400%
Solution:
Let the three sides of the triangle be a, b, c and 5 be its semi-perimeter.
When every side of the triangle doubled, new sides becomes 2a, 2b, 2c.
So, we have s = \(\frac{a+b+c}{2}\)
a + b + c = 2s
Also, S = \(\frac{2 a+2 b+2 c}{2}\)
S = 2 × \(\frac{a+b+c}{2}\) = 2s
∴ S – 2a = 2s – 2a = 2(s – a)
Similarly S – 2b = 2(s – b) and S – 2c = 2(5 – c)
∴ Area of new triangle
= \(\sqrt{\mathrm{S}(\mathrm{~S}-2 a)(\mathrm{S}-2 b)(\mathrm{S}-2 c)}\)
= \(\sqrt{2 s \times 2(s-a) \times 2(s-b) \times 2(s-c)}\)
= 4\(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
= 4 × Area of original triangle = 4∆
So, increase in area of the triangle
= (\(\frac{3 \Delta}{\Delta}\) × 100)% = 300%
Hence, (c) is the correct answer.
Question 3.
In the figure below RT = 1 cm and OQ = 3 cm.

What is the area of the shaded region?
(a) (12.5π – 12) cm2
(b) (6.25π – 12) cm2
(c) (12.5π – 15) cm2
(d) (6.25π – 15) cm2
Solution:
In ∆OTS, using Baudhayana-Pythagoras theorem, we get
r2 = 32 + (r – 1)2
r2 = 9 + r2 + 1 – 2r
2r = 10 ⇒ r = 5 cm

Let radius is r cm.
Area of shaded region
= Area of quadrant – area of rectangle ORSQ
= \(\frac{1}{4}\)(5)2 – 4 × 3
= (6.25π – 12) cm2
Hence, (b) is the correct answer.
Question 4.
A regular pentagon is inscribed in a circle with centre O, of radius 5 cm, as shown below.

What is the area of the shaded part of the circle?
(a) 2π cm2
(b) 4π cm2
(c) 5π cm2
(d) 10π cm2
Solution:
θ = \(\frac{360^{\circ}}{5}\) = 72°
Area of shaded part = 2 × area of sector
= 2 × \(\frac{72^{\circ}}{360^{\circ}}\) × π × (5)2 = 10π cm2
Hence, (d) is the correct answer.
![]()
Question 5.
In figure, OPQR is a rhombus, three of whose vertices lie on circle with centre O. If the area of the rhombus is 32√3 cm2, find the radius of the circle.

Solution:
Let the radius of the circle be r cm. OPQR is a rhombus.
∴ All sides of rhombus are equal.
Therefore, we have OP = PQ = QR = OR
Also OP = OQ [Each is radius of circle.]
Now OP = PQ = OQ = r cm
⇒ AOPQ is an equilateral triangle.
Now area of rhombus = 2(area of ∆OPQ) = 2\(\left(\frac{\sqrt{3}}{4} r^2\right)\) cm
[∵ Area of equilateral triangle = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) (side)2]
Area of rhombus = 32√3 cm
2\(\left(\frac{\sqrt{3}}{4} r^2\right)\) = 32√3
r2 = 32√3 × \(\frac{4}{2 \sqrt{3}}\) = 64
∴ r = \(\sqrt{64}\) = 8
Hence, radius of the circle is 8 cm
Question 6.
In given figure ∆ABC has sides AB = 7.5 cm, AC = 6.5 cm and BC = 7 cm. On base BC a parallelogram DBCE of same area as that of ΔABC is constructed. Find the height DF of the parallelogram.

Solution:
Sides of triangle ABC are 7.5 cm, 7cm and 6.5 cm.
The semi-perimeter of ∆ABC
s = \(\frac{7.5+7+6.5}{2}=\frac{21}{2}\) = 10.5 cm
Area of ∆ABC = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
= \(\sqrt{10.5(10.5-7.5)(10.5-7)(10.5-6.5)}\)
= \(\sqrt{10.5 \times 3 \times 3.5 \times 4}\)
= \(\sqrt{441}\)
= 21 cm2
Now as on base BC a parallelogram DBCE of same area as that of AABC is constructed.
Therefore, area of || gm DBCE = 21 cm2
Also area of ||gm DBCE = BC × DF
∴ BC × DF = 21 cm2
⇒ 7 × DF = 21
⇒ DF = 21 +7 = 3 cm
Hence, the height DF of the parallelogram is 3 cm.
Question 7.
Avikant bought a pair of glasses with wiper blades. He was curious to know the area being cleaned by each of the wiper blades. With the help of a ruler and a protractor, he found the length of each blade as 3 cm and the angle swept as 60°.
(Note: The figure is for visual representation only.)

(i) Find the area that each wiper cleans in one swipe, in terms of π.
(ii) If the diameter of each circular glass is 5 cm, what percent of the area of the glass will be cleaned by the blade in one swipe?
Solution:
(i) Area that each wiper cleans in one swipe
= \(\frac{60^{\circ}}{360^{\circ}}\) × π × (3)2 = 1.5π cm2
(ii) Area of the glass as π × \(\frac{5}{2} \times \frac{5}{2}=\frac{25 \pi}{4}\) cm2
Percentage of the area cleaned by the wiper blade in one swipe as \(\frac{\frac{1.5 \pi}{25 \pi}}{4}\) × 100 = 24%.
Question 8.
A regular octagon of side length 4 cm is inscribed in a circle of radius 7 cm. A square is inscribed in the same circle as shown below.

Area of the shaded region. Show your work.
(Note: If needed, take π as
\(\frac{22}{7}\), √3 as 1.7, √5 as 2.2)
Solution:
The octagon divides the circles into 8 equal sectors of 45° each so, the area of each of the sectors as:
\(\frac{45^{\circ}}{360^{\circ}} \times \frac{22}{7}\) × 7 × 7 = \(\frac{77}{4}\) = 19.25 cm2.
Here, a = 7 cm, 6 = 7 cm, c = 4 cm

Semi-perimeter of ∆VOU = \(\frac{1}{2}\) = 9 cm(= s)
Using Heron’s formula, Area = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
Area of ∆VOU = \(\sqrt{(9 \times 2 \times 2 \times 5)}\) = 6√5 = 13.2 cm2.
Area of the 8 segments = 8(19.25 – 13.2) = 48.4 cm2.
Diagonal of square = 2r = 2 × 7 cm = 14 cm
Diagonal of square = √2 × side
Side = \(\frac{14}{\sqrt{2}}\)
Area of square PRTV = \(\frac{14}{\sqrt{2}} \times \frac{14}{\sqrt{2}}\) = = 98 cm2.
Area of the shaded region = 48.4 + 98 = 146.4 cm2.
Question 9.
Shown below are two circles with centres P and Q. Diameter ST is 6 cm.

Find the area of the shaded region. Draw a rough diagram and show your work.’
Solution:
Join ST such that it passes through centre Q.
Using the property that the angle subtended by a diameter at any point on the circle is 90°, then ∠SPT = 90°.
SP = PT
(Radii of the big circle with centre P)
Using Baudhayana-Pythagoras theorem,
SP2 + PT2 = 62
⇒ 2SP2 = 36
⇒ SP2 = 18

Area of ∆SPT = \(\frac{1}{2}\) × SP × PT
= \(\frac{1}{2}\) × SP2
= \(\frac{1}{2}\) × 18
= 9 cm2
Area of sector PST in circle with centre P
= \(\frac{1}{2}\) × π × 32
= \(\frac{9 \pi}{2}\) cm2
Measuring Space Perimeter and Area Extra Questions Class 9
Question 1.
Find the area of the following figure.

Solution:
Area of parallelogram = Base × Height
= 18 × 7
= 126 cm2
Question 2.
Find the area of the following figure.

Solution:
Area of triangle = \(\frac {1}{2}\) × Base × Height
= \(\frac {1}{2}\) × 18 × 10
= 90 cm2
![]()
Question 3.
Find the area of the following figure.

Solution:
Area of rectangle = Length × Breadth
= 14 × 8
= 112 cm2
Question 4.
The area of a triangle is equal to twice its height. If the height is 6 cm, find the base.
Solution:
Area of triangle = \(\frac {1}{2}\) × b × 6 = 12
⇒ 3b = 12
⇒ b = 4 cm
Question 5.
In a right-angled triangle, the sum of the perpendicular sides is 17 cm, and their area is 30 cm2. Find the perpendicular sides.
Solution:
Let the perpendicular sides be x and y.
∴ x + y = 17 and \(\frac {1}{2}\)xy = 30
⇒ xy = 60
⇒ x(17 – x) = 60
⇒ x2 – 17x + 60 = 0
⇒ (x – 12)(x – 5) = 0
⇒ x = 12 or 5
∴ y = 5 or 12
Question 6.
The base of an isosceles triangle is 16 cm, and its equal sides are 10 cm each. Find its area.
Solution:
Area = \(\frac{16}{4} \sqrt{4(10)^2-256}\)
= \(4 \sqrt{400-256}\)
= 48 cm2
Question 7.
A rectangle is such that its length is 4 cm more than its breadth. If its area is 96 cm2, find its dimensions.
Solution:
Let breadth = x
then length = x + 4
∴ x(x + 4) = 96
⇒ x2 + 4x – 96 = 0
⇒ (x – 8)(x + 12) = 0
⇒ x = 8
∴ Length = 12 cm and breadth = 8 cm
Question 8.
The area of a trapezium is 168 cm2. Its height is 8 cm and one parallel side is 10 cm. Find the other parallel side.
Solution:
Let the other parallel side be x.
∴ 168 = \(\frac {1}{2}\)(10 + x) × 8
⇒ 168 = 4(10 + x)
⇒ 10 + x = 42
⇒ x = 32 cm
Question 9.
The diagonals of a rhombus are in the ratio 3 : 4, and its area is 96 cm2. Find the diagonals.
Solution:
Let the diagonals be 3x and 4x.
∴ 96 = \(\frac {1}{2}\)(3x)(4x) = 6x2
⇒ x2 = 16
⇒ x = 4
∴ Diagonals are 12 cm, 16 cm
Question 10.
Two triangles have equal areas. If their heights are in the ratio 2 : 3, find the ratio of their bases.
Solution:
\(\frac{1}{2} b_1 h_1=\frac{1}{2} b_2 h_2\)
⇒ \(\frac{b_1}{b_2}=\frac{h_2}{h_1}=\frac{3}{2}=3: 2\)
![]()
Question 11.
A square and a triangle have equal perimeters. If the side of the square is 6 cm, find the area of the triangle (assume it is equilateral).
Solution:
Perimeter of square = 4 × 6 = 24 cm
∴ Side of triangle = \(\frac {24}{3}\) = 8 cm
and area = \(\frac{\sqrt{3}}{4} \times 8^2\) = 16√3 cm2
Question 12.
The base of a triangle is increased by 2 cm, and its height is decreased by 2 cm. Find the change in its area if the original base was 10 cm and the original height was 10 cm.
Solution:
Original area = \(\frac {1}{2}\) × 10 × 10 = 50 cm2
Now, new base = 12 cm
and new height = 8 cm
∴ New area = \(\frac {1}{2}\) × 12 × 8 = 48 cm2
∴ The area also decreased by 2 cm2.
Question 13.
A triangle and a trapezium have equal areas. If the trapezium has parallel sides 10 cm and 14 cm and height 6 cm, find the base of the triangle of equal height.
Solution:
Trapezium area = \(\frac {1}{2}\) × (10 + 14) × 6 = 72 cm2
∴ 72 = \(\frac {1}{2}\) × b × 6
⇒ b = 24 cm
Question 14.
In a right triangle, the hypotenuse is 25 cm and one side is 7 cm. Find the area.
Solution:
Other side = \(\sqrt{(25)^2-(7)^2}\) = √576 = 24 cm
∴ Area = \(\frac {1}{2}\) × 7 × 24 = 84 cm2
Question 15.
The area of a square is equal to the area of a parallelogram, whose base is 20 cm and height is 5 cm. Find the side of the square.
Solution:
Area of the parallelogram = 20 × 5 = 100 cm2
∴ Side of square = √100 = 10 cm
Question 16.
The perimeter of an equilateral triangle is equal to the perimeter of a square of side 9 cm. Find the area of the triangle.
Solution:
Perimeter of the square = 36 cm
∴ Side of triangle = \(\frac {36}{3}\) = 12 cm
and area = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\) × 144 = 36√3 cm2
Question 17.
The area of a rhombus is 150 cm2 and one diagonal is 10 cm. Find the other diagonal.
Solution:
150 = \(\frac {1}{2}\) × 10 × d
⇒ d = 30 cm
Question 18.
A triangle has base 15 cm and area 90 cm2. If the base is doubled, find the new height so that area is remains same.
Solution:
90 = \(\frac {1}{2}\) × 30 × h
⇒ h = 6 cm
Question 19.
Two parallelograms have equal areas. If their bases are in the ratio 3 : 5, find the ratio of their heights.
Solution:
b1h1 = b2h2
⇒ \(\frac{h_1}{h_2}=\frac{b_2}{b_1}=\frac{5}{3}=5: 3\)
![]()
Question 20.
The perimeters of two squares are 12 cm and 24 cm. The area of the bigger square is how many times that of the smaller square?
Solution:
Side of small square = \(\frac {12}{4}\) = 3 cm
and side of bigger square = \(\frac {24}{4}\) = 6 cm
∴ Area of smaller square = (3)2 = 9 cm2
and area of bigger square = (6)2 = 36 cm2
The area of the bigger square is 4 times that of the smaller square
Question 21.
In ∆XYZ, XN is a median. If the area of ∆XNY = 12 cm2, find the total area of ∆XYZ.

Solution:
Given, XN is a median of ∆XYZ.
Since a median divides a triangle into two triangles of equal area.
Then, ar(∆XYN) = ar(∆XNZ)
Now, ar(∆XYZ) = ar(∆XYN) + ar(∆XNZ)
= 12 + 12
= 24 cm2
Therefore, the total area of ∆XYZ is 24 cm2.
Question 22.
A traffic signal board, indicating ‘SCHOOL AHEAD’, is an equilateral triangle with side a. Find the area of the signal board, using Heron’s formula. If its perimeter is 180 cm, what will be the area of the signal board?
Solution:
Let the side of the signal board, whose shape is an equilateral triangle, be a.
∴ Semi-perimeter, s = \(\frac{a+a+a}{2}=\frac{3 a}{2}\)
Now, area of signal board = \(\sqrt{s(s-a)(s-a)(s-a)}\) [by Heron’s formula]
= \(\sqrt{\frac{3 a}{2}\left(\frac{3 a}{2}-a\right)\left(\frac{3 a}{2}-a\right)\left(\frac{3 a}{2}-a\right)}\)
= \(\frac{\sqrt{3}}{4} a^2\)
Hence, area of signal board with side a, using Heron’s formula, is \(\frac{\sqrt{3}}{4} a^2\).
Now, if the perimeter of a traffic signal board = 180 cm, then
3a = 180
⇒ a = 60 cm
Now, the area of signal board = \(\frac{\sqrt{3}}{4}(60)^2\) = 900√3 cm2
Hence, the area of the signal board is 900√3 cm2, when its perimeter is 180 cm.
Question 23.
Find the area of a triangle, two sides of which are 18 cm and 10 cm and the perimeter is 42 cm?
Solution:
Given, perimeter of the triangle,
2s = 42 cm …..(i)
∴ s = \(\frac {42}{2}\) = 21 cm
Let the given sides of the triangle be a = 18 cm, b =10 cm, and c = x cm.
Then, perimeter of the triangle,
2s = a + b + c = 18 + 10 + x …..(ii)
From Eqs. (i) and (ii), we get
18 + 10 + x = 42
⇒ 28 + x = 42
⇒ x = 42 – 28 = 14
⇒ c = 14 cm
Now, area of a triangle = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\) [by Heron’s formula]
= \(\sqrt{21(21-18)(21-10)(21-14)}\)
= 21√11 cm2
Hence, the area of the triangle is 21√11 cm2.
Question 24.
Sides of a triangle are in the ratio of 12 : 17 : 25 and its perimeter is 540 cm. Find its area.
Solution:
Given, the sides of the triangle are in the ratio 12 : 17 : 25 and perimeter = 540 cm.
Let the sides of the triangle be a = 12x, b = 17x, and c = 25x.
Then, perimeter of triangle = a + b + c
⇒ 540 = 12x + 17x + 25x
⇒ 540 = 54x
⇒ x = 10
and a = 12x = 12 × 10 = 120 cm
b = 17x = 17 × 10 = 170 cm
and c = 25x = 25 × 10 = 250 cm
Now, semi-perimeter of the triangle,
s = \(\frac{\text { Perimeter }}{2}=\frac{540}{2}\) = 270 cm
Now, area of the triangle by using Heron’s formula, Area = 9000 cm2
Question 25.
An isosceles triangle has a perimeter of 30 cm, and each of the equal sides is 12 cm. Find the area of the triangle.
Solution:
Given, perimeter of an isosceles triangle (2s) = 30 cm.
Let the given sides be a = 12 cm, b = 12 cm, and let c = x cm.
∴ Perimeter of a triangle (2s) = a + b + c
⇒ 30 = 12 + 12 + x
⇒ x = 6 cm
Thus, the sides of the triangle are a = 12 cm, b = 12 cm, and c = 6 cm.
Now, the semi-perimeter of the triangle,
s = \(\frac {1}{2}\) × 2s
= \(\frac {1}{2}\) × 30
= 15 cm
∴ Area of an isosceles triangle = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\) [by Heron’s formula]
= 9√15 cm2
Hence, the area of an isosceles triangle is 9√15 cm2.
![]()
Question 26.
Two circular tracks have radii 21 cm and 35 cm, respectively. Find the difference between their circumferences.
Solution:
Difference between their circumference = \(2 \times \frac{22}{7} \times 35-2 \times \frac{22}{7} \times 21\) = 88 cm
Question 27.
The radii of two circles are in the ratio 4 : 5. Find the ratio of their circumferences and verify your result.
Solution:
\(\frac{C_1}{C_2}=\frac{2 \pi r_1}{2 \pi r_2}=\frac{r_1}{r_2}=\frac{4}{5}\)
Question 28.
A circular running track consists of two concentric circles. The radius of the inner circle is 42 m, and the width of the track is 7m. Find the difference between the outer and inner circumferences.
Solution:
Inner radius (r) = 42 cm
Outer radius (R) = 42 + 7 = 49 cm
∴ Difference in circumference = 2π(R – r)
= 2 × \(\frac {22}{7}\) × (49 – 42)
= 44 m
Question 29.
A car wheel with a diameter of 84 cm travels a distance of 1.32 km. Find the number of revolutions made by the wheel.
Solution:
Diameter (d) = 84 cm
Distance = 132 km = 132000 cm
Circumference of the wheel = πd
= \(\frac {22}{7}\) × 84
= 264 cm
Number of revolutions = \(\frac {132000}{264}\) = 500 revolutions.
Question 30.
A circular field is surrounded by a path of uniform width 3.5 m. If the radius of the field is 14 m. Find the cost of paving the path at the rate of ₹ 5 per m2.
Solution:
Inner radius (r) = 14 m
Outer radius (R) = 14 + 3.5 = 17.5 m
Area = π(R2 – r2)
= \(\frac {22}{7}\) × (17.52 – 142)
= 346.5 m2
Cost =346.5 × 5 = ₹ 1732.50
Question 31.
Semi-circular flower beds are attached to both ends along the width of the rectangular park measuring 40 m by 20 m. Find the total area of the park including the flower beds. [take π = 3.14]
Solution:
Rectangular area = 40 × 20 = 800 m2
Two semi-circles make one full circle.
The diameter equals the width (20 m).
So, the radius (r) is 10 m.
Area of 2 semi-circles = 3.14 × 10 × 10 = 314 m2
Total area = 800 + 314 = 1114 m2
Question 32.
A circular pond is surrounded by a path 5 m wide. If the circumference of the pond is 176 m, find the area of the path.
Solution:
Circumference of pond = 176
⇒ 2 × \(\frac {22}{7}\) × r = 176
⇒ r = 28 m
∴ Radius of the pond including path (R) = 28 + 5 = 33 m
Area of circular path = π(R2 – r2)
= \(\frac {22}{7}\) × (332 – 282)
= 958.57 m2
Question 33.
A wire of length 132 cm is bent to form a circle. It is then reshaped into an equilateral triangle. Find the area of the triangle formed.
Solution:
The perimeter of the triangle is the length of the wire.
∴ 3a = 132
⇒ a = 44 cm
Area of equilateral triangle = \(\frac{\sqrt{3}}{4} \times(44)^2\) = 838.29 cm2
Question 34.
A circle is inscribed in a square of side 35 cm. Find the area of the portion of the square not occupied by the circle.
Solution:
Area of square = 35 × 35 = 1225 cm2
Area of circle = \(\frac {22}{7}\) × 17.5 × 17.5 = 962.5 cm2
Remaining area = 1225 – 962.5 = 262.5 cm2
![]()
Question 35.
A square sheet of side 56 cm is used to cut out the largest possible circular plate.
(i) Find the area of the circular plate
(ii) Find the area of the remaining sheet.
(iii) If the cost of the sheet is ₹ 4 per cm2, find the cost of the remaining portion.
Solution:
The larger circular plate will have a diameter equal to the side of the square,
so the radius, r = 28 cm
(i) Area of circular plate = πr2
= \(\frac {22}{7}\) × 28 × 28
= 2464 cm2
(ii) Area of remaining sheet = Area of square – Area of circular plate
= 562 – 2464
= 3136 – 2464
= 672 cm2
(iii) Cost of remaining portion = 672 × 4 = ₹ 2688
Question 36.
Find the area of a sector of a circle with radius 6 cm, if the angle of the sector is 60°.
Solution:
We know that area of sector of a circle = \(\frac{\theta}{360^{\circ}} \times \pi r^2\)
Given, radius of circle (r) = 6 cm
and angle of sector (θ) = 60°
∴ Area of sector of a circle = \(\frac{60^{\circ}}{360^{\circ}} \times \frac{22}{7} \times(6)^2=\frac{132}{7} \mathrm{~cm}^2\)
Question 37.
Find the area of a quadrant of a circle, whose circumference is 22 cm.
Solution:
Given, circumference of a circle = 22 cm
⇒ 2πr = 22
⇒ 2 × \(\frac {22}{7}\) × r = 22
⇒ r = \(\frac{22 \times 7}{2 \times 22}=\frac{7}{2}\) cm
Now, area of a quadrant of a circle = \(\frac{90^{\circ}}{360^{\circ}} \times \pi r^2\)
= \(\frac{1}{4} \times \frac{22}{7} \times\left(\frac{7}{2}\right)^2\)
= \(\frac{11}{14} \times \frac{49}{4}\)
= \(\frac {77}{8}\) cm2
Question 38.
A chord of a circle of radius 10 cm subtends a right angle at the centre. Find the area of the corresponding [take π = 3.14]
(i) minor segment.
(ii) major sector.
Solution:
Given, radius of a circle
AO = 10 cm and ∠AOC = 90°.
Area of ∆AOC = \(\frac {1}{2}\) × Base × Height
= \(\frac {1}{2}\) × OA × OC
= \(\frac {1}{2}\) × 10 × 10
= 50 cm2
Area of sector OAECO = \(\frac{\theta}{360^{\circ}} \times \pi r^2\)
= \(\frac{90^{\circ}}{360^{\circ}} \times 3.14 \times(10)^2\) [∵ π = 3.14]
= \(\frac {314}{4}\)
= 78.5 cm2

(i) Area of minor segment AECDA = Area of sector OAECO – Area of ∆AOC
= 78.5 – 50
= 28.5 cm2
(ii) Area of major sector OAFGCO = Area of circle – Area of sector OAECO
= 3.14 × (10)2 – 78.5
= 314 – 78.5
= 235.5 cm2
Question 39.
An umbrella has 8 ribs which are equally spaced (see the figure). Assuming the umbrella to be a flat circle of radius 45 cm, find the area between the two consecutive ribs of the umbrella.

Solution:
Given, the umbrella is a flat circle.
So, the central angle of an umbrella is 360°.
Since the umbrella has 8 ribs.
Angle between two ribs = \(\frac{360^{\circ}}{8}\) = 45°
∴ Area between two ribs = Area of one sector of the umbrella
= \(\frac{\theta}{360^{\circ}} \times \pi r^2\)
= \(\frac{45^{\circ}}{360^{\circ}} \times \frac{22}{7} \times(45)^2\) [∵ r = 45, given]
= \(\frac{22}{7 \times 8} \times(45)^2\)
= \(\frac {22275}{28}\) cm2
![]()
Question 40.
To warn ships of underwater rocks, a lighthouse spreads a red coloured light over a sector of angle 80° to a distance of 16.5 km. Find the area of the sea over which the ships are warned. [take, π = 3.14]
Solution:
Given, angle of sector (θ) = 80°
and distance or radius (r) = 16.5 km
∴ Area of sector = \(\frac{\theta}{360^{\circ}} \times \pi r^2\)
= \(\frac{80^{\circ}}{360^{\circ}} \times 3.14 \times(16.5)^2\)
= \(\frac{2 \times 3.14 \times 272.25}{9}\)
= \(\frac{1709.73}{9}\)
= 189.97 km2
which is the required area of the sea over which the ships are warned.
Measuring Space Perimeter and Area Class 9 Extra Questions for Practice
Multiple Choice Questions
Question 1.
If the sides of a triangle are 56 cm, 60 cm and 52 cm long, then the area of the triangle is
(a) 1322 cm2
(b) 1311 cm2
(c) 1344cm2
(d) 1392cm2
Question 2.
If the area of a circle is 154 cm2, then its perimeter is
(a) 11cm
(b) 22cm
(c) 44cm
(d) 55cm
Question 3.
The edges of a triangular board are 6cm, 8cm and 10cm. The cost of painting it at the rate of 9 paise per cm2 is
(a) ₹ 2.00
(b) ₹ 2.16
(c) ₹ 2.48
(d) ₹ 3.00
Assertion Reason Questions
Two statements are given, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from
the options (a), (b), (c), and (d) given below.
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of the Assertion (A).
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of the Assertion (A),
(c) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.
Question 1.
Assertion (A): The area of a triangle is 24 cm2 whose sides are 6 cm, 8 cm and 10 cm respectively.
Reason (R): Area of a triangle = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
Question 2.
Assertion (A):In triangle PQR. if arcs have been drawn with radii r cm each with centres P. Q and p R, then the area of the shaded region is \(\frac{1}{2}\)πr2.
Reason (R): 1f the length of an arc of a circle of radius ris equal to that of an arc ola circle of radius 2r, then the angle of the corresponding sector of the first circle is double the angle of the corresponding sector of the other circle.

Short Answer Type Questions
Question 1.
If the area of an equilateral triangle is 36√3 cm2, find its height.
Question 2.
Three horses are tethered with 7 m long ropes at the three comers of a triangular field having sides 20 m, 34 m and 42 m. Find the area of the plot that can be grazed by the horses. Also, find the area of the plot which remains ungrazed.
Question 3.
The minute hand of a clock is 12 cm long. Find the area on the face of the clock described by the minute hand between 8:00 a.m. and 8:35 a.m.
Question 4.
Sides of a triangle are in the ratio 12 : 17 : 25 and its perimeter is 540 cm. Find its area.
Question 5.
The sides of a quadrilateral ABCD are 6 cm, 8 cm, 12 cm and 14 cm (taken in order) respectively, and the angle between the
first two sides is a right angle. Find its area.
Question 6.
In the figure, find the area of the shaded region, if ABCD is a square of side 14 cm and APD and BPC are semicircles.

Long Answer Type Questions
Question 1.
The dimensions of a rectangle ABCD are 51 cm × 25 cm. A trapezium with its parallel sides QC and PD in the ratio 9 : 8, is cut off from the rectangle (see figure). If the area of the trapezium PQCD is T th part of the area of the rectangle, find the lengths QC and PD.

Question 2.
Find the area of the shaded region in the given figure, where ABCD is a square of side 28 cm.

The post Measuring Space Perimeter and Area Class 9 Extra Questions Maths Chapter 6 appeared first on Learn CBSE.
from Learn CBSE https://ift.tt/OZkQmvW
via IFTTT
No comments:
Post a Comment